Hahn Árpád golfoktató

Friss topikok

Utolsó kommentek

Címkék

Gurító chip (chip and run)

2009.01.21. 00:45 HCsaba63

chip and runKedden a gurító chippet kezdtem el tanulni. Állítólag ezt olyankor fogom majd használni a pályán, amikor a labda a green kötényén, a szélén lévő kicsit magasabb fűben (fringe, apron) állt meg, és onnan nem lehet gurítani, mert megállna a labda, hanem emelni kell rajta egyet, hogy beessen a greenre, és ott guruljon tovább a lyuk felé. Persze ezt az igazi pályán majd csak akkor tudom kipróbálni, ha megtanulom annyira az alapütéseket, hogy egyáltalán ráengedjenek.

Szóval a tornateremben, ahol edzünk, a nyolcszögletű filc elütőtől kb. 4 méterre leraktunk egy torna zsámolyt, és annak a tetejét céloztam be, hogy a labda arra essen. Egyébként a gurító chipnél általában a távolság 1/3-ában ugrik a labda, 2/3-ában pedig gurul. Szóval a beállásnál, becélzásnál kb. ilyen instrukciókat kaptam:

  1. Kis terpesz, a labda kb. 40 cm-rel előrébb, a jobb lábhoz közelebb. Testsúly nagy része a bal lábon, a jobb láb szinte súlytalan.
  2. Szabályos swing ütőfogás (ezt majd egyszer később részletesebben leírom, mert kicsit bonyolultnak tünik így elsőre).
  3. Az ütő (egyébként egy sand wedge) éle a célzási vonalra merőleges.
  4. Hátralendítés kis íven, kb. 8 óráig, ha szemből egy óra számlapját néznénk. Közben a jobb váll kissé felfelé és hátrafelé billen.
  5. Gyorsuló előrelendítés, beütni a labda tövéhez, majd továbbvezetni az ütőt.
  6. A lendítés (swing) szándékolt legmélyebb pontja a labda előtt kb. 5 cm-rel legyen.
  7. Csuklók végig nyújtottak, nem törnek be.
  8. Szemmel követjük az ütőfejet, majd a labdát.

wedgeNa ezt még egy párszor át kell vennem. Kaptam is egy használt sand wedge ütőt az öcsémtől, hogy itthon is tudjak gyakorolni. Neki ezen kívül van még pitching wedge és gap wedge ütője is, ezek közül a sand wedge-nek van a legnagyobb dőlésszöge (loft) kb. 56°-os.

Az ágyra kell felütögetnem a labdákat! Ez egyébként nagyon nehéz gyakorlat, ha nem ütök be rendesen a labda alá, vagy ha előrelendítéskor az ütő nem eléggé lefelé tart, akkor az ágy végének ütköznek a labdák, és nem ugranak fel rá. Egy rossz szőnyeget sem árt lerakni a labda alá. :-)

1 komment

Címkék: sport edzés tanulás golf chip wedge chip and run gurító chip sand wedge golfozás

A bejegyzés trackback címe:

https://golftanulo.blog.hu/api/trackback/id/tr79892396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hánka 2009.01.25. 23:34:41

Na, egyszer majdnem elvesztettem a hitemet. Egész jól ment magamhoz képest egy hideg, gödi-termes-téli napon a chippelés. Aztán nálad Apa szinte el sem találtam a labdát... Jobb is volt, hogy kihagytam pár alkalmat, mert később megint visszaállt a régi rend és újra sikerült minden :D
süti beállítások módosítása